Het einde van het jaar nadert en voor die tijd valt de voorlopige aanslag 2020 van de Belastingdienst nog op de mat. Heb je dit jaar een huis gekocht, verbouwd of een hypotheek overgesloten, dan moet je de voorlopige aanslag goed checken in verband met de hypotheekrenteaftrek.

Bij de Belastingdienst is het mogelijk om voor een voorlopige aanslag te kiezen. Daarmee kun je maandelijks een bedrag van de Belastingdienst ontvangen of betalen, in plaats van dat de teruggave of het te betalen bedrag in één keer op je bord terechtkomt als de definitieve aanslag op de mat valt na het doen van de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Als huizenbezitter met een lopende hypotheek heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Ook de hypotheekrenteaftrek kun je met een voorlopige aanslag maandelijks ontvangen, dat scheelt weer in de maandlasten. Wellicht maak je al gebruik van de voorlopige aanslag en is het iets waar je niet meer naar omkijkt.

Maar bij alles wat je van de Belastingdienst automatisch moet betalen of terugkrijgt, is het opletten geblazen als er iets in je situatie wijzigt. Het is vooral vervelend als bij de definitieve aanslag blijkt dat je te veel hebt ontvangen en dit moet terugbetalen.

De meeste cijfers worden ingevuld op basis van gegevens die de fiscus al weet. En de fiscus weet veel, maar niet alles. Als het om hypotheekrenteaftrek gaat, kunnen er veranderingen zijn die de fiscus nog niet doorheeft, maar wel moet weten voor de voorlopige aanslag 2020.

Intermediair Van Bruggen Adviesgroep heeft ze voor ons op een rij gezet. Dit zijn drie situaties met nieuwe gegevens waarmee rekening moet worden gehouden in de voorlopige aanslag.

Situatie 1: Nieuwe woning gekocht

Heb je een nieuwe woning gekocht, dan is er sprake van een andere woningwaarde, een nieuwe hypotheek en andere hypotheekrente. Allemaal van belang voor de voorlopige aanslag en de hypotheekrenteaftrek. Die is immers het saldo van het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente van de eigenwoningschuld. Aan de hand van de nieuwe hypotheekschuld en hypotheekrente wordt de aftrekbare rente berekend, waarover later meer.

De nieuwe woningwaarde is nodig voor de berekening van het eigenwoningforfait dat een percentage van de woningwaarde is. Voor de meeste huiseigenaren geldt dat dit in 2020 op 0,60 procent ligt.

Situatie 2: Verbouwing

Als je een grondige verbouwing hebt doorgevoerd, dan is de waarde van je woning waarschijnlijk meer gestegen dan gemiddeld. Dit betekent wellicht ook een forse stijging van de WOZ-waarde waardoor de bijtelling van het eigenwoningforfait omhoog moet. Heb je de verbouwing gefinancierd met een hypotheek of lening, geef dit dan ook door aan de Belastingdienst.

Situatie 3: Hypotheek overgesloten, rentemiddeling of nieuwe rente

Heb je in 2019 een rentewijziging gehad omdat je bijvoorbeeld de hypotheek hebt overgesloten, een nieuwe rentevaste periode bent ingegaan of omdat je rentemiddeling hebt toegepast, dan moet de voorlopige aanslag zeer waarschijnlijk op een lagere rente worden gebaseerd. Zorg dat je de hypotheek en rente doorgeeft aan de Belastingdienst.

Wil je de voorlopige aanslag 2020 aanpassen? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Lagere hypotheekrenteaftrek door minder belastingschijven

Verder is het goed om te weten dat het kabinet-Rutte 3 het belastingstelsel op de schop heeft gegooid. Deze hervormingen heeft de Belastingdienst al meegenomen in de voorlopige aanslag voor 2020 en ze leiden tot een lagere hypotheekrenteaftrek.

Het belastingstelsel gaat van vier naar twee schijven. Dit jaar is daar een begin mee gemaakt en telt het stelsel nog drie schijven. Het kabinet heeft besloten de stap naar twee schijven versnelt door te voeren in 2020 in plaats van 2021. Dit is belangrijk omdat bij inkomens tot zo'n 68.000 euro het percentage voor de hypotheekrenteaftrek gelijkstaat aan de tariefschijf voor de inkomstenbelasting.

In de tabel hieronder kun je zien wat de tarieven voor de inkomstenbelasting tot 2021 zijn en wat je dus aan hypotheekrente krijgt als je tot ongeveer 68.000 euro per jaar verdient.

Bij inkomens hoger dan 68.000 euro staat het percentage voor de hypotheekrenteaftrek niet gelijk aan het tarief voor de inkomstenbelasting. Deze groep heeft al langer te maken met de afbouw van de hypotheekrenteaftrek die het kabinet doorvoert.

Voor deze huiseigenaren gaat de maximale hypotheekrente omlaag van 49 procent in 2019 naar 46 procent in 2020, zo laat de tabel hieronder zien.


 

Lees meer over hypotheken: